Pääsimme Kouluelektroniikan tiloihin korukurssille. Saimme jokainen tehdä ketjua. Me, jotka emme olleet koskaan ennen tehneet aloitimme muinaisketjun teolla. Meille jokaiselle oli oma paikka, jossa oli tarvittavat välineet, materiaalit ja ohjeet. Kierteytysteline oli kiinnitetty pöydän reunaan. Kierteytyspuikko (3.5) laitettiin telineeseen. Tompakkilangan (1.0) pää vasaroitiin littiin ja laitettiin kierteytyspuikon päässä olevaan reikään. Lankaa oli 2.5 metriä. Tompakkilanka on kuparin ja sinkin seos. Oikealla kädella pidettiin kiinni napakasti langasta ja vasemmalla kierrettiin veiviä. Lanka kierteytyy spiraaliksi.
Puikko siirretään sahausalustalla olevalle sahaustelineelle. Se kiristetään kiinni tiukasti alaosasta. Spiraalia tuetaan peukalolla sahaustuen uraa vasten. Sitä siirrettiin ylöspäin sitä mukaa, kun lenkit sahatessa katkeavat. Terä piti välillä vahata mehiläisvahalla. Sahana oli ohutteräinen hopeasaha. Sahaus onnistui parhaiten n. 45 asteen kulmassa ja tasaisesti ja kevyesti sahaten.
Työskentelyyn tarvitaan kahdet lattapihdit. Lenkki avataan ensin itseen päin ja sitten vedetään taaksepäin ja sitten vasta suljetaan. Sen kuuli, kun se "loksahti" paikoilleen. Ensimmäiseen lenkkiin laitettiin merkkilanka. Sitten ensimmäiseen lenkkiin liitettiin kaksi lenkkiä. Sitten taas kahteen pujotetaan kaksi lenkkiä. Aluksi työ tuntui vaikealta, mutta kun pääsi alkuun ja sai hyviä niksejä miten pihtejä kannattaa pitää, niin työ alkoi sujua. Lopuksi pujotettiin yksi lenkki ja siihen liitettiin papukaijalukko. Ranneketju oli valmis :)
Tein neljä pientä pyöreää kuparilevyä prikkaleikkurilla. Kokeilin myös kuppialasinta ja pensseliä. Ensin täytyi löytää sopivan kokoinen kuppi levylle ja sitten vielä sopiva pensseli, jotta sai kauniin kuperan muodon levyyn.
Levyihin tehtiin rei ´ityspihdeillä reiät ja liitin ne ranneketjuun koristeiksi.
Kokeilin tehdä kaksi suurempaakin kuparipyörylää prikkaleikkurilla ja niihin tein A-kirjaimet ja tähtiä. Valmiit työt vielä myllytettiin, jotta niistä tuli kiiltäviä.
Suuri kiitos korupajan taitaville vetäjille, oli ilo oppia uutta ja saada aikaiseksi kaunis koru. Tätä pitää tehdä toistekin :) Tämä voisi olla vaikka joskus jokin lisätyö tai eriyttävä työ käsitöissä, mikäli on taloudellinen mahdollisuus hankkia työvälineet ja vähän materiaalia koululle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti