Vuoden ensimmäinen lähiopetusjakso alkoi tuotesuunnittelulla. Maija kanssa emme aloittaneet mitenkään helposti tapaamistamme. Otimme parin ja Maija antoi meille rullat valkoista nauhaa. Siihen piti äänettömästi kertoa toiselle mitä kuuluu. Piirtäminen tuntui aluksi todella vaikealta. Kuvaa ei tuntunut syntyvän mitenkään. Kuitenkin pienen tovin päästä sai jutun juonesta kiinni ja homma lähti luistamaan. Luokassa oli aivan hiljaista. Outoa. Lopuksi kaikki kerroimme mitä meille kuuluu ja mistä "keskustelimme" parimme kanssa.
Seuraavaksi piti kertoa ryhmän/oman työnsä suunnittelusta ja esitellä työnsä. Minä hätäännyin, sillä olin luullut, että työt esitellään vasta seuraavana päivänä ja omani oli autossa Citymarketin parkkipaikalla. Jarmo vei minut sinne autolla ja hain sen. Kaikki esittelivät vuorotellen omat aikaansaannoksensa. Maija antoi hyviä ideoita ja ajatuksia meille jokaiselle miten voisi sitä työtään markkinoida tai suunnitteluttaa oppilailla. Miten ohjata oppilaita suunnittelun pariin. Ryhmien työt olivat aivan mykistävän upeita. Samoin myös ryhmien esitykset. Paras oli aivan uniikki laulu tuoteperheestä. Me esitimme ryhmän oman kirjeenvaihdon muille.
Iltapäivällä sukelsimme Mallan kanssa kankaanpainannan maailmoihin. Minä opin monta erilaista tekniikkaa ja niihinkin tekniikoihin, joita olin joskus kokeillut, tuli aivan uusia vinkkejä miten niitä voi toteuttaa. Aluksi Malla esitteli meille tarvikkeita. Opin myös, että pöydän pitää olla vähän pehmeä, näin syntyy parempi lopputulos. Kokeilimme leimasinpainantaa monella erilaisella leimasimella. Vehnäjauho/vesi tai hammastahnakin käyvät hyvin painamiseen. Kangasväri hylkii kiiltävää paperia ja pakenee kuvan alta, näin saa todella hauskoja kuvioita aikaiseksi. Kankaan voi laskostaa, rypistää tai vaikkapa laittaa kuminauhoilla kasaan ja sitten syntyy mitä ihanimpia kuvioita.
Torstaina Matti luennoi meille elektroniikasta ja sähkötietoudesta. Pohdimme myös opetussuunnitelman tavoitteita, sisältöja ja millaisia haasteita ne asettavat käytännön toteutukselle. Teimme luento-osuuden jälkeen elektroniikkaan liittyviä tehtäviä. Pakettiin kuuluu valmis tarvikelaatikko ja kirjallinen osuus, jossa kulkee mukaansatempaava tarina mukana. Hannan kanssa saimme laatikon ja lähdimme tutkimaan sitä muiden parien tavoin. Muutama tehtävä vei vähän enemmän aikaamme ja naapuriparin apuakin tarvittiin ;)
Iltapäivällä olimme kaikki yhdessä ja esittelimme toisillemme omat tuoteperheemme. Ihan mielettömän hienoja tuotteita ja miten erilaisia juttuja kaikilla olikaan.Sama tehtävänanto poiki monta todella erilaista tuotetta. Kuvassa on oma ROM-tuoteperheemme ( raidat, oranssa ja metalli ).
Perjantaina aamupäivällä Satu piti meille kattavat luennot neulonnasta ja virkkauksesta. Osa oli tuttua sisältöä ja tuttuja termejä, mutta en ole käytännössä tehnyt kovinkaan paljon kumpaakaan. Sitten kevään demoilla pääsen varmasti käsiksi käytännön työhön, mutta ei parane stressata sitä vielä.
Jussi piti iltapäivällä luennon puuntyöstökoneista. Kävimme läpi taso- ja oikohöylän, vannesahan, pylväsporakoneen ja pyörösahan (sirkkelin). Nyt olimme tutummalla maaperällä, mutta olen todella arka pyörösahan käyttäjä. Saimme myös puuteknologiaan liittyvän harjoitustyön. Ensi kerraksi pitäisi olla viisi erilaista suunnitelmaa tupaantuliaislahjaksi. Niiden valmistamisessa käytetään juuri näitä puuntyöstökoneita.
Lauantaina Satu piti meille kaikille luentoa koneompelusta ja sen jälkeen teimme tarrakiinnitteisen penaalin. Siihen käytettiin torstaina painamiamme kankaita. Minä sain pariltani henkistä tukea ja penaali onnistui oikein hyvin. Kiitos :) Tein vielä samana päivänä kotona uuden tyttäreni kanssa, josko oppi vaikka jäisi päähän ja nyt oli pakko pähkäillä yksin, että mitenkäs tämä juttu oikein meni. Tytär innostui niin asiasta, että meillä on tehty nyt näitä penaaleja jo kolme tämän jälkeen. Hän on antanut niitä kavereilleen syntymäpäivälahjaksi ja minä pääsen joka kerta miettimään, että mitenkäs tämä nyt sitten menikään. Tytär tekee ja äiti pähkäilee :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti